Hoe zorg je dat je kat 20 jaar of ouder wordt? Een betrokken poezenmoeder vertelt!

Cissie
Deze maand een paar vragen aan een bijzondere vrouw met passie voor katten. Hier geen oud en eenzaam kattenvrouwtje. Maar een moderne vrouw die vol in het leven staat en een passie heeft voor katten. Cissie heeft vier katten, Knor, Winnie en Eoor van bijna 7 en Kobus van bijna 21 jaar.

Passie
Cissie vertelt, ik ben met katten groot geworden. Mijn moeder had vroeger ook veel met katten, ze zei altijd “Kom niet aan mijn katten en kom niet aan mijn jong“. Katten bevielen vroeger bij ons gewoon in de schuur. En als ik verdrietig was, en op mijn kamer zat dan ik haalde ik troost uit onze katten. Wat ik bij mensen niet vond, vond ik bij de katten.

Katten lijken op mij, omdat ze graag hun eigen ding doen, ik vind het prachtig om naar ze te kijken. De manier waarop ze zijn. Gewoon helemaal zichzelf.

Toen kwamen daar Cobus en Gijs, twintig jaar geleden in mijn leven. Helaas hebben we Gijs vorig jaar in moeten laten slapen, maar met Cobus gaat het goed.

Kennis over kattenwelzijn
Wij willen allemaal dat onze katten zo gezond en zo oud mogen worden als jouw katten dat zijn.  Maar hoe doe je dat?

Cissie vertelt: Kennis door middel van opleidingen speciaal over de katten heeft haar erg geholpen. Dus veel leren en het geleerde toepassen. Vroeger dacht je het allemaal goed te doen, toen deden we het zoals we dat vroeger ook al deden. Nu denk ik wel eens…ooohh wat erg, dat we dat zo deden.

Cursussen over kattengedrag
Ik ben steeds meer gaan weten over katten. Dingen als dat je niet kunt zien of katten pijn hebben en dat ze het niet laten zien als ze ziek zijn. Ik ben katten trainingen gaan volgen net nadat ik begon als pleegmoeder voor de kittenopvang. Ik vond dat ik moest weten, wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Er zijn diverse cursussen. Maar ik volgde de cursus bij het kattengedragsadviesbureau van Marcellina Stolting. Wat je ervan leert is dat je er alleen maar achter komt hoe het met ze gaat als je met ze naar de dokter gaat. Ze zijn heel stoer, dus als ze pijn hebben dan laten ze dat niet zien. Mijn vorige katten werden bijvoorbeeld 13, dat vond ik toen ook heel oud, maar met de wetenschap die ik nu allemaal heb zouden ze wellicht veel ouder zijn geworden. Veel mensen denken het te zien, maar als je het ziet dan is het vaak heel erg. Dat heb ik geleerd.

Daarnaast zijn katten voor mij niet minderwaardig. Dus dat hele kostenstuk van de dierenarts is voor mij een non-issue. Het is voor mij hetzelfde als dat ik niet naar de dokter zou gaan met mijn kind omdat dit geld kost.

Geen stress
Natuurlijk hebben ze hier alle welzijn die ze maar kunnen hebben. Ze staan hier nooit onder stress. Er wordt hier nooit naar ze geschreeuwd. Warmtematjes voor Cobus, bakken waar hij makkelijk in kan, zachte kleedjes. Voor de jongere generatie zijn er diverse voedselverrijking spelletjes in allerlei materiaalvormen. Knor vind dit bijvoorbeeld helemaal geweldig.

Kortom, deze katten hebben een echt gouden mandje, en wellicht is een cursus over katten gedrag een super idee voor vele katten eigenaren. Ik keer na dit interview zeer tevreden huiswaarts.