Gebitsbehandeling bij uw huisdier.

Soms is er een misvatting over gebitsbehandeling voor huisdieren en waarom ze noodzakelijk zijn. Tandheelkundige procedures werken gewoon een beetje anders voor onze geliefde huisdieren dan voor ons.

De meesten van ons poetsen onze tanden twee keer per dag. Kun jij de laatste keer herinneren dat je de tanden van je huisdier hebt gepoetst? Aandoeningen aan het gebit is een van de meest voorkomende ziekte bij katten en honden, 75 procent van de honden en katten ouder dan drie jaar hebben een aandoening aan hun tandvlees en of tanden.

Maar hoe kan ik zien of mijn dier last heeft van zijn gebit?

Hier zijn enkele symptomen om op te letten:

  • Een slechte adem.
  • Ongemak of pijn bij het kauwen.
  • Slechtere eetlust.
  • Overmatig kwijlen of speekselen
  • Bloedend tandvlees.
  • Tandsteen – meestal bruin of geel opgebouwd op de tanden.
  • Losse, gebroken of ontbrekende tanden

 

Parodontitis (ver gevorderde tandvleesontsteking)

Parodontitis is de meest voorkomende tandheelkundige aandoening voor huisdieren. Parodontitis begint met tandplak die hard wordt en verandert in tandsteen. Als er niet voor wordt gezorgd, kan parodontitis ook hart-, lever- en nierproblemen veroorzaken. Tijdens elk lichamelijk onderzoek dat uw huisdier bij ons heeft, zal de dierenarts een mondinspectie uitvoeren en op basis van haar bevindingen een gebitsbehandeling aanbevelen. Dit kan  een routine-reiniging en polijsten zijn, of het kan zijn dat sommige tanden moeten worden getrokken.

Hier zijn enkele tips over hoe je de tanden van je huisdier parelwit en schoon kunt houden.

Poets hun tanden elke dag, maar zelfs door het een paar keer per week te doen, kan dit hun mondgezondheid verbeteren.

Voer brokken die speciaal voor het gebit gemaakt zijn. De grote en vorm van deze brokken stimuleren de mechanische reiniging van het gebit. In deze brokken zit ook Natriumpolyfosfaat die calcium bindt waardoor tandsteen moeilijker kan vormen.

Voer routinematige inspecties uit. Inspecteer af en toe de mond van uw huisdier en zoek naar plaque-opbouw of iets dat er ongewoon uitziet.  Bij twijfels kun je een afspraak maken voor een gebitscontrole, dit is zonder kosten tijdens de maand februari.