Is het eten van eikels gevaarlijk voor mijn hond?

Herfst en huisdieren

Ondertussen staan de bomen en struiken weer vol met prachtig getooide bladeren in allerlei kleuren en vormen, geurt het bos heerlijk naar de typische herfstlucht en ligt de grond bezaaid met blaadjes en eikels. Dit is helaas niet zonder gevaar voor uw huisdier.

Eikels
Een veel gestelde vraag is dan ook of het kwaad kan dat de hond deze eikels opeet. Want de hond van de buren doet het ook en die is nooit ziek geworden. Dan is de hond van de buren een mazzelhond, want het eten van eikels door honden is niet zonder gevaar. Eigenlijk kunnen alleen varkens en zwijnen deze vruchten goed verdragen en verteren.

Eikels bevatten o.a. looizuur, en dit is giftig voor uw hond. Een teveel aan looizuur kan tot nierfalen leiden. Naast het looizuur hebben de eikels door hun vorm (denk maar eens aan het puntje aan de onderkant) een prikkelende, bijtende werking op het darmslijmvlies. Deze kan daardoor kapot gaan, ontsteken of gaan zweren. De hond kan dan hevige buikkrampen krijgen wat gepaard gaat met braken en diarree.

Daarnaast kunnen eikels ook voor een verstopping zorgen wanneer ze in hun geheel worden doorgeslikt. De spijsvertering van honden is er nu eenmaal niet op gebouwd om dergelijk materiaal te verteren, zeker niet de schil die om de vrucht heen zit. De vrucht sluit dan de darm af en het dier wordt ernstig ziek. Je ziet dan dat het dier geen ontlasting meer heeft, gaat braken en dat na langere tijd de buik opzwelt. Dit kan ook gebeuren door het eten van kastanjes of dennenappels.

Wanneer sprake is van een verstopping door een eikel, zal deze door middel van een operatie verwijderd moeten worden. Het eten van eikels is dus zeker niet zonder gevaar.

Heeft jouw hond eikels gegeten? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.