Waar komt toch die jeuk vandaan?

Het kriebel seizoen is weer begonnen. Onze huisdieren kunnen weer last krijgen van jeuk, met alle gevolgen van dien. Omdat honden en katten vaak onophoudelijk krabben, likken of bijten kunnen er huidklachten ontstaan.

Redenen waarom honden dwangmatig krabben, likken of bijten

Honden krabben, likken of bijten om verschillende redenen, variërend van parasitaire besmetting tot allergieën:

  • Parasieten: Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk zijn vlooien, teken of mijten. Hoewel teken vaak met het blote oog zichtbaar zijn, worden vlooien vaak over het oog gezien tot er een grote plaag is. Mijten microscopisch klein dus die worden al snel gemist door het blote oog. Ga er dus niet vanuit dat jouw hond geen parasieten heeft, alleen omdat je ze niet kunt zien.
  • Allergieën: Wanneer het krabben van honden uit de hand loopt, is dit vaak het gevolg van allergieën voor voedsel of triggers in de omgeving, waaronder schimmels en pollen. Het kan een enorme puzzel zijn om er achter te komen waar het dier allergisch op reageert.
  • Droge huid: Een combinatie aan factoren, waaronder winterweer en een tekort aan vetzuren, kan een droge huid bij honden veroorzaken. Jouw huisdier kan op het ongemak reageren door aan haar huid of vacht te krabben of te likken.
  • Pijn: Wanneer u probeert te bepalen waarom uw hond overmatig likt of bijt, moet je er rekening houden met de mogelijkheid dat iets hem fysiek ongemakkelijk maakt. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw hond herhaaldelijk in zijn poten bijt, kan er een grasaar of een steentje tussen zijn voetzool zitten. Dwangmatig kauwen of likken kan ook een reactie zijn op orthopedische problemen, waaronder artritis en heupdysplasie.

 

Heeft jouw dier last van jeuk? Of weet je het niet zeker? Maak dan een afspraak.